GRNews

GRNews

10 popularnih grckih sireva koje obavezno morate probati

metsovone

Metsovone

Metsovone je polutvrdi dimljeni sir koji dolazi iz Mecova (Mecovo-Metsovo je grad u oblasti Janine koji se nalazi na visini od 1150 metara), po kojem je i dobio ime, i po kojem se proizvodi još jedan poznati sir, Metsovela. Radi se o zasticenoj vrsti sira. Dimi se obesen, umotan u konop od kudelje, metodom Pasta Filata i sazreva oko tri meseca. Uglavnom se priprema od kravljeg mleka ili mesavine kravljeg sa ovcijim ili kozjim mlekom (ali ne vise od 20%). Obicno se sluzi uz bela vina, a koristi se u salatama ili kao deo predjela.

Antotiro

Antotiro (Anthotiro) je tradicionalni grcki sir, proizveden dodavanjem kozjeg mleka ili pavlake ovcjem ili kozjem siru.Na trzistu postoji kao svezi, osuseni beli, okruglog ili konusnog oblika, cvrste je teksture (bez rupa), prodaje se u svezem stanju. Proizvodi se slicno kao italijanski sir Rikota.
Svezi Antotiro je kremasti sir i po nekim karakteristikama je slican Mizitri. Sadrzi relativno mali procenat masnoce i jede se svez ali se koristi i kao material za kuvanje u tradicionalnim kuhinjama i poslasticarstvu .

greek simbol
Feta

Feta

Feta je vrsta sira u salamuri, cija istorija datira pre vise hiljada godina u drevnoj Grckoj. Proizvodi se iskljucivo od ovcjeg ili kozjeg mleka, tj. mesavine do 30% kozjeg mleka. Ukus Fete je slan i cuva se u salamuri ili kiselom mleku oko 3 meseca. Jednom kada se izvadi iz rastvora, Feta gubi svu tecnost i postaje kompaktnija. Feta je bele boje i obicno se cuva u velikim kockastim komadima. Sorta varira u zavisnosti od tvrdoce sira. Tako da ga mozemo pronaci od tvrdog do vrlo mekog oblika. Ukus se prema tome razlikuje. Sadrzaj masti se krece od 30% do 60%, a prosek je oko 45%.

galotiri 1

Galotiri

Galotiri se pravi od veoma masnog ovcjeg mleka (neki stavljaju cak i malo kozjeg). Mleko sa visokim udelom masti potice od mleka koje se dobija pri kraju muze, sto znači 4-5 meseci nakon sto zivotinja donese na svet mlado. Pod pretpostavkom da ovce obicno rode u martu, muznja se vrsi svaka dva dana krajem avgusta, jer mleko ove zivotinje tada postaje oskudno. Tada je mleko najmasnije.
Za ovaj sir nije vam potreban kvas. Njegov hemijski sastav je: minimalni sadržaj masti 40% (suva težina), maksimalni sadržaj vlage 75% i ph 4 – 4,5.

greek simbol
graviera

Graviera

Graviera je vrsta grckog tvrdog zutog sira. Ime mu potice od svajcarskog sira Gruiere iz istoimenog grada Gruiere. Oba su sira imaju slican postupak zrenja, ali imaju razlicit ukus i teksturu, jer se grcka Graviera proizvodi iskljucivo od ovcjeg ili kozjeg mleka, dok se svajcarska pravi od kravljeg mleka. Postoji vise vrsta sira Graviera proizvedenih u Grckoj, gde je drugi najpopularniji sir nakon Fete.

kasseri

Kaseri

Kaseri ili Kasseri (tur. kaser) je polutvrdi beli sir koji se pravi od ovcjeg mleka ili po potrebi mesavine ovcjeg i kozjeg mleka. Takodje, pripada porodici sira Pasta Filata. Ovaj bledo zuti sir ima meku, zilavu teksturu i trazi nepasterizirano mleko da bi se dobila pravilna tekstura. Cuva se cetiri meseca, to je uobicajeni stoni sir koji se koristi za sendvice, saganaki ili peciva. To je proizvod sa zasticenom oznakom porekla (PDO) od 1996. godine.

greek simbol
kefalograviera

Kefalograviera

To je sir vrste izmedju Kefalotiri i Graviere, Kefalograviera je napravljena od ovcijeg mleka ili mesavine ovcjeg i kozjeg mleka i obicno se ostavi da zri tri meseca pre konzumiranja. Ima slani ukus i bogatu aromu i može se pohvaliti PDO zasticenim statusom porekla, proizvodi se u Zapadnoj Makedoniji, Epiru i regionalnim oblastima Aetolia-Acarnania i Evritania. Ovaj tvrdi sir se dobro drzi pri przenju te je zbog toga savrsen za saganaki ili za posipanje po testeninama.

kefalotiri

Kefalotiri

Tradicionalni tvrdi sir iz Grcke i sa Kipra, Kefalotiri moze se uporediti sa Gruiere, mada je mnogo slaniji i tvrdji. Napravljen je od nepasteriziranog kozjeg ili ovcjeg mleka (ili ponekad oboje), ima ostar, slani ukus. To je pravi sir za saganaki (sjajna vrsta pecenog sira na maslinovom ulju). Moze se dodati na toplu testeninu, jelima i umacima. Perfektno se uklapa sa sezonskim vocem i crvenim vinom.

greek simbol

Manuri

Kremastiji je od Fete, Manouri je svezi, polu-meki sir koji se moze koristiti u salatama i pecivima, kao i desertni sir (mozete ga koristiti kao zamenu za krem sir u receptu za cheesecake ili kao alternativu grckom jogurtu sa malo masti za dorucak). Napravljen je dodavanjem mleka ili pavlake u surutku ovcjeg ili kozjeg mleka, Manouri je manje slan i kremastiji je od Fete i uglavnom se proizvodi u centralnoj i severnoj Grckoj, ali lako ga mozete pronaci i u Atini.

Mizitra

Mizitra

Mizithra je tradicionalna vrsta sira koja postoji u raznim oblicima. Pravi se od ovcjeg ili kozjeg mleka i surutke. Ukus je slican ukusu sira Manuri, obicno slanog, ali postoje i slatke sorte poput kritske Mizitre.
Obicno se za koagulaciju smese ubacuje u posebnu krpu (kesicu) koja visi sa visoke tacke na njene cetiri ivice. Dakle, obicno glave Mizitre imaju oblik kruske. Njegova dva glavna oblika su meka I tvrda. Njegove razlicite vrste postoje sirom Grcke (npr. Ksinomizitra na Kritu i Anari na Kipru).
Limunov sok koristi se umesto sirista za pripremu sira u nekim delovima Grcke.
Tvrdi sir je obicno vrlo slan, sitni se posebnim masinama i koristi se za posipanje testenina, salata, pecenog povrca i drugih jela. Ima narocito jak miris.

 

greek simbol