328 grčkih vina nagrađeno na Decanter World Wine Awards 2021

Decanter Wine Awards

Sa svojih 18 godina postojanja, Decanter World Wine Awards  (DWWA) je najveće i najuticajnije vinsko takmičenje na svetu, sa neprevaziđenim globalnim dometom.

Sve sudije su vrhunski vinski stručnjacima iz celog sveta, zbog te činjenice, DWWA ima međunarodno poverenje zbog svog rigoroznog procesa ocenjivanja.

Vina iz 17 zemalja svrstala su se na ovogodišnju listu Best in Show. Od 18.094 vina degustiranih iz 56 zemalja, samo 50 – ili 0,28% od ukupno degustiranih – nagrađeno je prestižnom medaljom Best in Show.

Tselepos “Canava Chrissou” Laoudia 2018

Vino sa Santorinija je među 50 najboljih na izložbi i agrađeno je sa Best in Show medaljom, grčko vino sa vulkanskog vinograda Santorini. Pun naziv vina sa Santorinija je : “Canava Chrissou” Laoudia 2018. iz vinarije Tselepos. Cena ovoga vina je 37 dolara!!

 

Ove godine je na ovom svetsko festivalu nagrađeno čak 328 grčkih vina. Naime, osim Canava Chrissou Laoudia 2018, 6 vina je dobilo platinastu nagradu, 16 zlatnu nagradu, 138 je dobilo srebrnu nagradu, dok je 167 bronzanu.

Od ovih nagrađenih vina, 71 je iz Makedonije, 63 sa Krita, 62 sa Peloponeza (uglavnom iz vinograda Nemea), 55 sa egejskih ostrva (uglavnom sa Santorinija i Samosa, koji je poznat po svojim slatkim sortama), 12 iz Srednja Grčka (Attiki i Evia), 9 iz Epira i Jonskih ostrva, i 6 iz najsjevernijeg dela Grčke, Trakije.

Konačno, četiri nagrade su dodeljene destileriji Kehris za izuzetne retsine, što dokazuje vrednost grčkih alkoholnih pića na svetskom tržištu.