Još jedan zaražen koronavirusom preminuo je u Grčkoj u petak uveče

ciodras 21032020

Još jedna osoba zaražena koronavirusom preminula je u Grčkoj u petak uveče (20.03.2020), povećavši ukupan broj smrtnih slučajeva od koronavirusa na 10.

U pitanju je 93-godišnja žena koja je hospitalizovana u Univerzitetskoj bolnici Patras, Rio. Ovo je druga žrtva u ovoj bolnici u Riju, posle Manolisa Agiomirgianakisa koji je “preminuo” prošle srede.

U stvari, ona je četvrta žrtva virusa u samo 24 sata, ali i prva žena koja je umrla od pandemije u Grčkoj.

93-godišnjakinja je došla iz mesta Ilija i bila je u kontaktu sa zaraženom grupom iz Jerusalima (grupa većinom starijih ljudi, njih preko 50, donela je koronavirus u Grčku).

Prema navodima zarpanevs.gr, žena je imala pejsmejker, dijabetis i respiratorne bolesti.

Patrastime.gr prenosi da je hospitalizovana na odeljenju za oftalmologiju, koji je pretvoren u centar za prihvatanje zaraženih koronavirusom.

31 NOVI SLUČAJ – UKUPNO 495 – 10 PREMINULIH

U poslednja 24 sata potvrđeno je 33 novih slučajeva koronavirusa u Grčkoj, izjavio je portparol Ministarstva zdravlja i svetski priznati profesor infektologije, Sotiris Tsiodras.

“Za dve nedelje imaćemo tačnu sliku toka epidemije i što je bolje poštovanje mera i ta slika će biti bolja”, rekao je Tsiodras, objavljujući nova tri smrtna slučaja.

Takođe je objavio 31 nova potvrđena slučaja, što je ukupno dovelo do 495 slučajeva, od čega je 84 slučaja izvor prenošenja nedefinisan, 90 pacijenata je hospitalizovano, od kojih je 20 na intezivnoj negi. Prosečna starost pacijenata na respiratorima je 72 godine. Prema jučerašnjim informacijama, prosečna starost je bila 69 godina.

Do sada je testirano više od 7.200 uzoraka. Što se tiče porasta broja slučajeva, gospodin Tsiodras je objasnio: “Broj slučajeva je dijametralno spojen sa pridržavanjem mera koje je donela vlada. Za sada smo u okvirima naše prognoze”

U međuvremenu je osudio situacije koje su se otkrile, kada su građani pokušavali da uzimaju lek koji sadrži supstancu HLOROKINI (lek koji se pokazao prvo u Kini a posle i u Francuskoj i USA da pomaže u lečenju koronavirusa) kao i lekare koji su ga propisalivali.

Portparol ministarstva zdravlja je naglasio: “Nesocijalno je i nehumano prema ugoženim kategorijama masovan odlazak Atinjana u provinciju, vlada j traži da OSTANEMO KUĆI. Ovo nije godišnji odmor!”

“Takva ponašanja degradiraju sav trud i povećavaju rizik od prenošenja i širenja bolesti u malim lokalnim zajednicama.”

Gospodin Tsiodras pozvao je one koji su već u provinciji i na ostrvima da ne stupe u kontakt sa nekim ko bi mogao potencijalno biti zaražen. Naveo je primer ostrva na Dodekanezima, gde je koronavirus doneo posetilac iz Atine.

Gospodin Tsiodras ponovio je da je glavna poruka: “Ostajem kod kuće ako imam blage simptome, nema potrebe za laboratorijskim testiranjem na mladim, zdravim i onima sa lakšim simptomima”.

Što se tiče predviđanja za tok epidemije, S. Tsiodras je rekao „naša predviđanja su i dalje stabilna za tok bolesti u našoj zemlji. Da li će se to promeniti zavisi od savesnosti sa kojom ćemo primeniti mere samokontrole “. Objasnio je da ćemo za dve nedelje imati tačnu sliku situacije.

Postoje dva cilja, prvi da ne dovodimo u probleme grupe visokog rizika a drugi da se ne razbolimo svi zajedno u istom trenutku.

 

KORONAVIRUS