10 najpoznatijih umetnika grčkog porekla

Važne ličnosti koje su se istakle svojim prisustvom u inostranstvu. Poznati pevači, glumci, reditelji, umetnici i poznate ličnosti, znali vi to ili ne, koji imaju grčke korene. Neki od njih su mešovitog porekla, dok su drugi 100% Grci koji su imali uspešne karijere na filmu, televiziji i u muzici.

 

1.Tommy Lee (Thomas Lee Bass)

Grčko-američki muzičar i osnivač heavy metal benda Mötley Crüe. Rođen je u Atini. Njegov otac David Lee Thomas Bass, služio je u američkoj vojsci, a majka Vasiliki Papadimitriou bila je Miss Grčke 1957. Njegova porodica se preselila u Kaliforniju godinu dana nakon njegovog rođenja. Bio je oženjen Pamelom Anderson.

 
Tomi Li

2.Kelly Clarkson

Američka pop i rok pevačica. Klarkson je postala svetski poznata kada je osvojila „Amerikan Idol 1“ u septembru 2002. Deo njenog porekla je Grčki, od dede po majci.

 
Keli Klarkson

3.Rita Wilson (Margarita Ibrahimoff)

Američka glumica, pevačica, aktivistkinja i producentkinja. Pojavila se u «Sleepless in Seattle» (1993), «Now and Then» (1995), «Jingle All the Way» (1996), «The Story of Us» (1999) και «Runaway Bride» (1999). Vilson je ćerka grčkih roditelja poreklom od Grka Pomaka. Njen otac Halilov Ibrahimov rođen je u selu u blizini grada Ksanti u severnoj Grčkoj. Preselio se u Sjedinjene Države i 1960. promenio ime u Alan Vilson. Njena majka je rođena u tradicionalnom grčkom selu, sada na granici sa Albanijom. Rita je odgajana da voli Grčku i odani je član Grčke pravoslavne crkve.

 
Rita Vilson

4.Billy Zane (Dimitris Zanetakos)

Grčko-američki glumac i producent. Najpoznatiji je po ulogama u filmovima «Dead Calm» (1989), «The Phantom» (1996), «Caledon Hockley» i «Titanic» (1997). Njegovi roditelji Talija Kolovos i Vasilios Zanetakos su iz Sparte.

 
 
 

5.George Michael (Georgios- Michail Kiriakos Panagiotou)

Džordž Majkl osim što je pevao, bio je i kompozitor, tekstopisac i muzički producent. Značajno je napomenuti da je prodao više od 115 miliona ploča širom sveta. Njegov otac Kiriakos Panagiotou bio je ugostitelj grkokiparskog porekla koji se preselio u London 1953. godine.