10 najpoznatijih umetnika grčkog porekla

Važne ličnosti koje su se istakle svojim prisustvom u inostranstvu. Poznati pevači, glumci, reditelji, umetnici i poznate ličnosti, znali vi to ili ne, koji imaju grčke korene. Neki od njih su mešovitog porekla, dok su drugi 100% Grci koji su imali uspešne karijere na filmu, televiziji i u muzici.

 

6. Zach Galifianakis (Zacharias Galifianakis)

Američki glumac, pisac, voditelj i komičar. Postao je poznatiji iz filma «Hangover». Deda Michalis Galifianakisa i baba Sofija Kastrinakis sa očeve strane (otac Haris) bili su imigranti sa Krita. Njegov ujak Nikos Galifianakis je političar u Americi.

 
 
 
Zach Galifianakis

7. John Stamos (Giannis Stamatopoulos)

Kompozitor, TV producent, muzičar, filmski producent, glumac i još mnogo toga. Postao je poznat kao ujak Jesse Katsopolis 90-ih u seriji «Full House». Njegov deda je bio iz Tripolija. U jednom intervjuu rekao je „Odrastanje u SAD-u sa ocem Grkom mi je mnogo pomoglo. Tu sam stekao svu ovu ljubav koju grčki roditelji znaju da pruže svojoj deci “. Više puta je posetio Grčku

 
 
Giannis Stamatopoulos

8.Frank Zappa (Frank Vincent Zappa)

Američki muzičar, kao i kompozitor, poznat po provokativnoj političkoj satiri. Napisao je pesme «Don’t Eat the Yellow Snow» i «Valley Girl». Jedan od roditelja njegovog oca bio je poreklom iz Grčke, kako je i sam izjavio „Grčko-arapska strana je od mog oca. Rođen je u jednom selu na Siciliji i kao dete je došao u SAD-e na jednom od brodova sa imigrantima “. Frenk Zapa je preminuo od kancera 1993. godine.

 

9.Jennifer Aniston (Genovefa Ioanna Anastasaki)

Američka glumica, producent i biznismen iz Grčke. Otac joj se zvao Janis Anastasakis, grčki glumac iz Hanje na Kritu. Dženifer je godinu dana živela u Grčkoj, međutim, veći deo detinjstva provela je u Njujorku. Njen kum je bio grčko-američki glumac i pevač Teli Savalas (poznati „Kodžak“)

 
 
Dženifer Aniston

10. John Cassavetes (Giannis Kassavetis)

Režiser, producent desetina filmova i glumac iz Njujorka. Grčkog je porekla iz Zagore iz Piliona. Sin Nikolasa Kasavetisa i Katerine Kasavetis koja je takođe bila glumica. Njegova deca Nikos, Aleksandra i Zoe išla su istim putem. Preminuo je 1989. godine. Bio je u braku sa prelepom glumicom Gena Rowlands.

 

 
Janis Kasavetis