10 Filmova koje obavezno morate pogledati za vreme lockdown-a

Ovih dana kada svi tražimo filmove i serije za gledanje, pruža se jedinstvena prilika da se popune značajne praznine u našem … kinematografskom obrazovanju.

Govorimo o filmovima koji se smatraju remek-delima, a koji se često pominju u diskusijama, a sramota nas je reći da ih nismo videli.

Ako ne sednemo i ne pogledamo ih sada kad imamo vremena pre nego što novi filmovi počnu da izlaze, onda kada ćemo to moći?

Možemo započeti sa sledećih 10 primera (hronološkim redosledom).

 
Prohujalo sa vihorom

1. Prohujalo sa vihorom (1939)

Prohujalo sa vihorom (engl. Gone with the Wind) je američki film iz 1939. godine, koji je baziran na istoimenom romanu Margaret Mičel. Film je režirao Viktor Fleming, a glavne uloge igraju: Klark Gejbl, Vivijen Li, Lesli Hauard i Olivija de Hevilend.
“Prohujalo sa vihorom“, film čija je radnja smeštena u 19. vek, doba građanskog rata na američkom jugu. Glavna tema filma je uticaj sukoba na društvo u Atlanti, nestanak plemića i dama, opstanak onih koji su umeli da se snađu u vrtlogu obračuna.

 

2. Građanin Kejn (1941)

Građanin Kejn (engl. Citizen Kane) je film iz 1941. snimljen u produkciji RKO Radio Pikčers. Smatra se filmskim prvencem tada 26-godišnjeg Orsona Velsa, iako je Vels pre toga režirao dva kratka filma. To je priča o Čarlsu Fosteru Kejnu (Charles Foster Kane), novinskom magnatu čija se borba za moći odražava na sve u njegovoj okolini.
Priča prati nastojanja jednog novinara da otkrije na šta je Kejn mislio kada je na samrti rekao „pupoljak“. Tako istražujući, novinar saznaje detalje o životu jednog ekstremno bogatog i moćnog i isto toliko nesrećnog čoveka.

 
Građanin Kejn

3. Kazablanka (1942)

Kazablanka je američka romantična drama iz 1942. u režiji Majkla Kertiza sa Hamfrijem Bogartom i Ingrid Bergman u glavnim ulogama. Radnja se vrti oko Rika, vlasnika restorana, koji ne zna da li bi se osvetio ili pomogao bivšoj ljubavnici Ilzi koja se jednog dana pojavila u njegovom lokalu sa novim ljubavnikom i koja očajnički traži njegovu pomoć.
Vreme radnje je Drugi svetski rat, mesto radnje je grad Kazablanka u Maroku, tada pod kontrolom Višijevske Francuske. Film se danas smatra klasikom kinematografije, a nalazi i na listi 250 najboljih filmova svih vremena na stranici IMDb.

 
Kazablanka