10 Filmova koje obavezno morate pogledati za vreme lockdown-a

Ovih dana kada svi tražimo filmove i serije za gledanje, pruža se jedinstvena prilika da se popune značajne praznine u našem … kinematografskom obrazovanju.

Govorimo o filmovima koji se smatraju remek-delima, a koji se često pominju u diskusijama, a sramota nas je reći da ih nismo videli.

Ako ne sednemo i ne pogledamo ih sada kad imamo vremena pre nego što novi filmovi počnu da izlaze, onda kada ćemo to moći?

Možemo započeti sa sledećih 10 primera (hronološkim redosledom).

 
Psiho

4. Psiho (1960)

Psiho (engl. Psycho) je američki psihološki triler iz 1960. godine, u režiji Alfreda Hičkoka po scenariju Džozefa Stefana. Scenario je adaptacija istoimenog romana Roberta Bloka o zločinima serijskog ubice Eda Gina iz Viskonsina. U glavnim ulogama su Entoni Perkins, Dženet Li, Džon Gavin, Vera Majls i Martin Balzam.
Radnja filma se fokusira na sekretaricu Marion Krejn, koja, nakon što je ukrala novac od svog poslodavca, odseda u jednom motelu, koji vodi Norman Bejts.

 

5. 2001: Odiseja u svemiru (1968)

2001: Odiseja u svemiru (engl. 2001: A Space Odyssey) je film režisera Stenlija Kjubrika i knjiga pisca Artura Klarka. Nastali su u isto vreme, po motivima jedne od Klarkovih ranih priča „Stražar“ (engl. Sentinel). Naslov filma je 2001: Space Odyssey Scenario su zajedno napisali Klark i Kjubrik, a Klark je kasnije često pričao da je autorstvo oba dela zajedničko.
2001: Odiseja u svemiru je blještavo, Oskarom nagrađeno postignuće Stenlija Kjubrika, snažna drama o sukobu čovjeka i mašine, zapanjujuća igra muzike i pokreta. Kjubrik je zajedno sa Arturom Č. Klarkom napisao scenario.

 
2001 Odiseja u svemiru

6. Kum (1972)

Kum (engl. The Godfather) je američki dramski film režisera Fransisa Forda Kopole iz 1972. godine s Marlonom Brandom, Alom Pačinom, Džejmsom Kanom, Robertom Duvalom i Dajanom Kiton. Film je adaptacija istoimenog romana, koji je napisao Mario Puzo. Priča filma pokriva period od 10 godina (1945—1955) i prati italijansko-američku porodicu Korleone.

Film je nagrađen nagradama Američke filmske akademije za najbolji film, najboljeg glumca i najbolji adaptirani scenario, a izabran je i za čuvanje u Nacionalnom filmskom registru Sjedinjenih Država. Takođe je rangiran kao drugi najbolji film u istoriji američke kinematografije, iza Građanina Kejna.